få Jaramba Premium 2 månader
gratis med telia zone

Julpyssel (3 av 3): Lucia, pepparkakor och ett utmärkt tillfälle att bjuda in föräldrar!

tisdag 12 Dec 2017 kl 13:50

Hur firar ni Lucia? Luciatåg med traditionella kläder, eller finns det utrymme för nya figurer såsom snögubbar exempelvis? Uppmuntra barnen att klä ut sig till vad de vill, och se vad som händer med stereotypa könsföreställningar!

När Luciafirandet är i antågande vill man även gärna baka en hel del som ska bjudas på under själva Luciadagen. En mysig tradition som jag har haft på föregående arbetsplatser är att ordna en bak- och pysselkväll tillsammans med föräldrar. Det blir ett bra sätt för föräldrarna att få inblick i verksamheten och ta del av barnens vardag och miljö. Ett prestigelöst sätt att samlas kring samma aktiviteter på lika villkor. Och sitter man i smågrupper blir det också lättare att lära känna varandra.

Att låta föräldrarna pynta på förskolan inför jul är ett sätt att ge dem inflytande. Förskolans personal eller föräldragrupper kan stå för införskaffandet av material till diverse pysselstationer.
En aktivitet kan vara att baka och dekorera sin egen stora pepparkaka i form av ett hjärta. Vad som kan behövas förutom givetvis deg, kavlar, bakplåtspapper och mjöl är röda band, kristyr och eventuellt nonstop-choklad eller annat dekorationsmaterial. Extra fint är det att skriva barnens namn på pepparkakorna och hänga upp dem i fönstren på förskolan.
En aktivitet som kan passa i detta sammanhang är pepparkakspusslet i Jaramba.

pusselmail

För er som tycker att det vore roligt att göra lite ovanliga former på pepparkakorna så har vi bifogat en pepparkaksvariant på vår egen orangea Jaramba-bläckfisk! (Den går självklart att göra grön också för er som föredrar förskoleversionen.)

Jarambas pepparkaksrecept
Ingredienser:
1½ dl mörk sirap
3 dl socker
200g smör
1½dl vispgrädde
1msk mald ingefära
1msk mald kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk malen kardemumma
1msk bikarbonat
10-11dl vetemjöl

Tillvägagångssätt:
Smält och rör ihop sirap, socker och smör i en kastrull. Tillsätt sedan grädde och kryddor och rör om ordentligt. Rör ned mjöl o bikarbonat. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda sedan ihop ”degen”. Låt vila i kylskåpet minst en natt. Kavla ut och tryck ut olika former. Grädda sedan mitt i ugnen, ca 5 min i 200 grader.

Orange kristyr
Ingredienser:
4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk ättiksprit
Orange karamellfärg

Tillvägagångssätt:
Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård. Dela på kristyren i två skålar för att färga en del med 2 droppar karamellfärg.

Jaramba-pepparkakan-ny-02

Gör så här:

1. Skriv ut och klipp ut mallen (ni hittar den bifogad nedan).
2. Lägg mallen på degen och skär ut formen
3. Grädda och sätt vit glasyr längs kanten
4. Täck resten av pepparkakan i den orangea glasyren
5. Använd vit glasyr för ögon och mun, använd smulor eller skuren pepparkaka till pupillerna

jaramba_mall_pepparkaka_blackfisk