få Jaramba Premium 2 månader
gratis med telia zone

Matematik (3 av 3): Räkna med maskar i “Lilla maskboken”!

onsdag 14 Mar 2018 kl 9:53

Barn älskar i regel att räkna, allt från sin egen ålder till fingrarna på handen och när de båda kombineras så börjar de oftast räkna allt de kommer över. Matematik, precis som språk drivs av ett intresse och en vilja att förstå och kommunicera med sin omgivning. Därför är en av våra viktigaste uppgifter för att sätta igång räknandet och den grundläggande matematiken helt enkelt att se till att ge barn kul saker att räkna. Där kommer författare som Pernilla Stalfelt in.

 

Pernilla Stalfelt har sedan sin debut 1996 hunnit med att skriva och/eller illustrerat närmare 20 bilderböcker. Hon arbetar även som konstpedagog på Moderna Museet i Stockholm. Hon beskriver sitt författarskap så här:

För mig är det roligt att skriva om viktiga saker men på ett enkelt sätt. Jag anser att barn uttrycker sig så fantastiskt och fint både i ord liksom i bild. De har en otrolig känsla för komposition och de har spännande bildlösningar. Motiven är ofta tydliga. allting blir mer levande och rörligt. Dessutom älskar jag att bli överraskad av barns perspektiv och deras sätt att tänka. Det är anledningen till att vill jag arbeta med barn och göra böcker för barn.

Stalfelts böcker innehåller mycket humoristiska inslag och är väldigt underhållande. Men ofta väljer hon ämnen som behandlar existentiella frågor, så det dyker upp en hel del allvar mellan allt det roliga. Hon beskriver vidare att allt finns i världen, det knasiga, det allvarliga, det läskiga, det härliga, det skämmiga, det skrämmiga, det farliga, det roliga och det sorgliga. Därför kan man göra barnböcker om allt menar hon.

Pernilla skriver och illustrerar på ett konkret sätt och nu har vi glädjen och nöjet att äntligen se hennes material i Jaramba.

Matematikens dag är den 14/3 så varför inte introducera en ny bok i temat.

Hon beskriver den själv som ett sätt att räkna utan att det märks att man räknar. I Lilla maskboken kan barnen räkna maskar som kryper iväg med roliga huvudbonader och hälsar på varandra med kul fraser, en bok att rekommendera både för barn som vill räkna och vuxna som måste läsa högt helt enkelt!

Pernilla har belönats med Elsa Beskow-plaketten (1997 för Hårboken), Expressens barnbokspris Heffaklumpen (2001 för  Kärlekboken) och Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris (2004 för hela sitt författarskap). Hon har också varit nominerad till det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis för Dödenboken och har tilldelats Klax-Award i Berlin.

Hennes böcker finns översatta till danska, engelska, finska, holländska, japanska, katalanska, kinesiska, koreanska, norska, polska, portugisiska, spanska, slovenska och tyska.