få Jaramba Premium 2 månader
gratis med telia zone

Språk (2 av 3): Gästbloggare Linda Palm om barn och berättelser

onsdag 7 Feb 2018 kl 15:20

Veckans gästbloggare är en av de som har sina böcker publicerade i tjänsten, en kreativ författare som vi är mycket glada över att få samarbeta med och tanken är att ni nu ska få lära känna henne lite mer. Hon är utbildad pedagog, föreläsare och skriver även läromedel och i hennes böcker finner man en passion för det lekfulla lärandet och värderingar om hur vi är och gör mot varandra – Linda Palm.

 

Hej alla föräldrar och pedagoger!

Linda Palm heter jag och jag skriver böcker och läromedel för barn. I det här gästinlägget skriver jag om barnboken och hur bra den är som underlag för samtal med era barn.

Barnboken inspirerar och skapar tid för samtal

Att läsa och lyssna till böcker med våra barn är en värdefull investering. Det handlar inte bara om orden. Det är lika viktigt att få sitta nära, ha tid för samtal och den trygghet rutinen bär med sig.

Ge samtalet tid

Barn är nyfikna och har alltid funderingar om världen. De vill utforska och leta svar på frågor tillsammans. Öppna frågor får barnet att reflektera djupare kring det ni samtalar om. Ett barn som får många frågor, lär sig att ställa frågor.

Hur tänker du om …?

Vad tror du att …?

Hur tror du hon känner sig …?

Ett barn som får frågor, lär sig att ställa frågor.

I böckerna om Svea har vi valt att avsluta berättelsen med en så kallad storyline, med syftet att inspirera till vidare samtal. Ett urval av bilder från boken där barnen med hjälp av bilderna kan återberätta och reflektera över det man just lyssnat på. Barnen upplever att de kan läsa och berättelsen får ett värde. Ett boksamtal skapas. En del barn fastnar för en viss scen eller känsla i boken medan andra fascineras över Sveas härliga kreativitet. Nyfiket busig, det är ju så Svea upptäcker sin omvärld.

Nyhet i vår serie Bus med Svea – Svea städar 

Målgrupp: ca 0 – 3 år

Svea är ett och ett halvt år och dagarna fylls med bus. Det är så hon upptäcker. Mamma och pappa får mycket att göra, men också många härliga skratt. I den här boken träffar du Svea när hon hjälper mamma att städa, på sitt sätt.

Efter att ha tagit del av boken kan barnen återuppleva scenerna i “Svea städar” steg för steg. Kommer ni ihåg i vilken ordning historien utspelade sig?

Du hittar Svea städar i Jaramba i spellistan Svea, där finns även de andra böckerna med illustrationer av Jessica Lindholm.

Upplev boken på olika sätt

En bok kan upplevas på många olika sätt. Lyssna och ta reda på vad barnen blir mer nyfikna på. Det visar barnen att det finns olika sätt att uttrycka sig på. Berättelsen blir mer än bara en bok. Tips på några exempel hur man kan arbeta vidare med en bok.

Använd rimord, knasa till ord och skoja med ljud – det ger språkglädje

Klappa takt till ord för att känna rytm

Prata begrepp för att förstärka begrepp. Tror du den är tung/lätt? stor/liten?

Använd en utvald bok, exempelvis Svea städar till ett större projekt. Utgå från boken för att utforska alla ämnen. Lyssna in vad barnen upptäcker. Undersök sedan olika tekniker, ljud, skapande, material, känslor, färger, experiment, matematik och svenska.

Utgå från en bok, leta och undersök ljud och teknik som finns med. I Svea städar blir hon ju både fundersam och mer nyfiken på dammsugaren. Hur fungerar den? Kan den låta på olika sätt? Hur kan det kännas när den suger in och blåser ut luft? Prova mot olika material, exempelvis textil, metall och papper.

Koppla till böckerna när ni är ute på promenad – skyltar, symboler och namn. Barn lär sig att känna igen symboler tidigt. Ett första steg i läsutvecklingen.

Gör egna böcker av barnens bilder.

Lek med bokstäver. Forma dem med lera, klossar eller andra material.

Nyhet i vår – Bokserie om Flisan

Titel: Flisan och orättvisan

Målgrupp ca: 3 – 6 år

Flisan och orättvisan

Av Linda Palm och Jonas Olsson

Flisan väntar på att de ska ha invigningsfest i den nya kojan. Det har mamma och pappa lovat. Men alla är bara upptagna hela tiden.

– När är du färdig egentligen? undrar Flisan otåligt. Flisan vill ha festen nu, med detsamma!

– Vänta lite. Bara en liten stund till, pustar mamma bland räkningarna.

– Ni hinner aldrig göra något med mig! Det är alltid så orättvist! surar Flisan och stampar iväg ut mot kojan.

Flisan är en driven tjej med bestämda åsikter och med kreativa lösningar på livet olika problem. På ett humoristiskt och igenkännande sätt skriver barnboksförfattaren Linda Palm om vardagens motgångar som de flesta kan känna igen sig i men också om kreativa lösningar som både barn och vuxna uppskattar.

Visst blir man sugen på fler böcker av Linda Palm (och Jonas Olsson) för barn mellan 3-6 år? Då ska ni snart få lära känna Flisan som kommer i bokserie.
Under tiden hittar ni även serien med Kompisböcker i Jaramba, skrivna av Linda och illustrerade av Lisa Sollenberg.

Här kan du läsa mer om Linda Palm

Ni hittar Linda på instagram som @lindapalmcreative