få Jaramba Premium 2 månader
gratis med telia zone

Tillsammans (del 3 av 3): Utforska omvärlden trafiksäkert

onsdag 9 Maj 2018 kl 11:37

Snart är det skoldags för de lite äldre barnen på förskolan och ni kanske har så kallade ”skolgrupper” för dessa blivande skolbarn. De brukar vara mysigt att göra detta till en speciell dag i veckan. Att man gör roliga aktiviteter tillsammans och känner en längtan, förväntan och extra mycket samhörighet och gruppkänsla. Barn är nyfikna på och gillar i allmänhet symboler som ni märkt. Därför har jag rekommenderat att ta fram ett trafikmemo som nu dykt upp i Jaramba!

När jag har haft skolförberedande grupper genom åren har jag brukat ha trafikmärken som just ett ämne att ta upp inför skolstart. Jag minns själv att jag hade ett memory i pappersform och tyckte det var väldigt spännande att lära mig om dessa.

Det är möjligen ett av de ämnen som man kanske vill beröra inför övergång mellan förskola och skola då barnen kanske börjar ta sig på egen hand till skolan inom kort. Vi vill såklart förbereda och samverka tillsammans med alla berörda på bästa sätt så övergången blir så bra som möjligt på alla sätt och vis.

Session

Ta en promenad i närområdet och uppmärksamma trafikmärken och skyltar omkring er.

Gör sedan Jarambas aktivitet trafikmemo antingen ute på en plats där ni slår er ner eller när ni kommer tillbaka till förskolan.

Be barnen senare ta med en bild på ett trafikmärke de intresserar sig för.

Ett förslag kan vara att sedan rita upp en stor miljö eller en karta där ni placerar ut trafikmärken. En annan populär aktivitet för att befästa betydelsen av dessa är att plasta in dem och gör små egna trafikskyltar till lek i sandlådan ute/inne eller till bilbanor och tågbanor inomhus.

Eller varför inte göra en egen bok eller skapa ett eget memory.

Var det någon speciell symbol som intresserade?

Kan vi sortera dem i olika grupper?

Den här veckan vill jag även tipsa om en härlig musikvideo med figurerna Ajja och Bajja.

Ajja och Bajja är skapade av logopeden Elvira Ashby som skriver och gör språkinlärning rolig, inspirerande och stimulerande för alla. Ännu mer fint material från Elvira kommer till hösten.